19 Ekim 2016 Çarşamba

SİLAH ÖLDÜRÜR-ŞİİR YAŞATIR


         2001 yılında Colombia’nın Medellin kentinde, bir çok ülkeden, aralarında  ülkemizden Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu  37 şair tarafından kurulan Dünya Şiir Hareketi(World Poetry Movement) , dünya şairlerini 2016 yılı Ekim ayında düzenlenecek şiir okuma programlarıyla  nükleer silahlanmaya, nükleer savaş tehdidine karşı  seslerini yükseltmeye çağırdı.
       Hareketin  http://www.wpm2011.org/ internet sitesinde tamamı  bulunan bu  çağrının bir yerinde şöyle denilmekte.
            “Dünyanın ekonomik, siyasal, sosyal ve çevresel durumunun ciddiyeti karşısında;açgözlü ve karanlıkçı düşünce insanlık tarihi boyunca uygarlığın yaratmış olduğu yaşam, kültür ve güzelliği barbarlık ve yokoluşa sürüklerken; Dünya Şiir Hareketi dünyanın bütün şairlerini, yazarlarını, sanatçılarını ve iyi niyet sahibi bütün dünya yurttaşlarını,  nükleer savaşa karşı, barış için, Dünya Şiir Etkinliğine ÇAĞIRIYOR”

         Amerika Birleşik Devletleri'nden Özbekistan’a ,Afrika ülkelerinden Bulgaristan'a dünya ölçeğinde yanıt bulan bu barış çağrısına Türkiye’den şairler de şiir dinletileri ve programlarıyla katkıda bulunuyor.
       İlk dinleti Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir temsilciliğince 20 Aralık Perşembe Günü  saat 15.00-17.00 arasında Güzelbahçe Kültür Merkezinde gerçekleşiyor. TYS İzmir Bölge temsilcisi Hülya  Deniz Ünal ve  Güzelbahçe Belediyesi Kültür Dairesi'nce hazırlanan programda şiirleriyle yaklaşık onbeş şair, Oğuzhan Özkaya Temel Lisesi öğrencileri  Rock topluluğu ve İlker Kılıç’ın  savaş karşıtı  pandomim gösterisi yer alıyor.
      Türkiye Yazarlar Sendikası'nca düzenlenen ve 22 Ekim Cumartesi günü  saat 18.00’de, Nazım Hikmet Kültür Merkezinde (Bahariye Caddesi, Ali Suavi Sokak No 7,Kadıköy)  TYS başkanı Mustafa Köz’ün açış konuşması ve WPM bildirisinin okunmasıyla başlayacak programda yine on kadar şairin şiir dinletilerinin yanı sıra Ömer Özgeç’in barış temalı müzik gösterisi yer alıyor.
      21 Ekim Cuma günü saat 19.00’da Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezinde, TYS Ankara Temsilcisi Zerrin Taşpınar’ın konuşmasıyla başlayacak olan programda ise şairler savaş karşıtı şiirlerini okuyacaklar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.